Gasztronómia

Kezdőlap » Gasztronómia

„Mátrai betyárgombóc” készítő verseny

2024. június 29 szombat 13.00-16.00

1., A főzőverseny célja, hogy a 18. és 19. század különleges embereinek, a betyároknak különleges ételeit bemutassuk – a mi és a felhasznált irodalom elképzelése szerint. Ebben az évben a Mátrai betyárgombócot és ezzel együtt a mátrai betyárok, mint például a híres Vidróczki Marci kedvencét is. Olyan gombócokat szeretnénk kóstoltatni, amelyek talán tényleg az ő korukban használt fűszerekkel, vagy a képzeletbeli szájuk ízlése szerint készültek és maradtak fenn napjainkban.

Ételeik nagyon finomak és laktatóak voltak, hiszen bujkálásuk során sosem tudták mikor is jutnak legközelebb élelemhez. Na, valami ilyesféle gombócot, hozzáillő mártást, köretet várunk Önöktől!

2., A versenyre csapatok jelentkezését várjuk, legkésőbb június 3. hétfő 12:00 óráig,

A maximális csapatszám: 10

3., A rendezvény helyszíne: Mátra Kemping, Sástó

  1. A szervezők a versenyhez a következőket biztosítják:

– tűzrakó hely: Gázégő használata kötelező!

– 1 sörpad garnitúra (2 pad és 1 asztal) (a készlet erejéig)

– vízvételi lehetőség

– hulladékgyűjtő zsákok

– igény szerint áram

– igény szerint sátor

Ezen kívül mindenkinek hoznia kell az étel elkészítéséhez szükséges alapanyagokat, fűszereket, főző-, tálaló- és egyéb eszközöket.

5., A versenyben a következő kategóriákban fogunk eredményt hirdetni:

Kitalált, vagy eredeti névvel ellátott „Vidróczkis” szabadtűzön elkészített gombócot zsűrizünk. Plusz pont a vadhús és a vadon termő, ehető növények felhasználása. Kérjük, hogy a kornak megfelelő fűszereket használjanak!

Az alapanyagokat a helyszínen kell előkészíteni, nem lehet előre darabolt, fagyasztott alapanyagokat használni, kivéve a húst, mely lehet előre darabolt, de nyers állapotúnak kell lennie.

6., A étel elkészítésekor az alapvető higiéniás előírásokat be kell tartani!

7., Technikai tudnivalók:

– regisztráció, bepakolás 12.30 óráig

– technikai értekezlet: 12.00 – a színpad mellett

– folyamatos kóstolási lehetőség biztosítása

8., Értékelési szempontok:

– csapat megjelenése, öltözete, egyedisége (korhű betyáros ruházat előny)

– íz harmónia, illat, zamat, szín, összbenyomás, tálalás

– értékelés folyamatos

– zsűrizés 14 órakor a színpad mellett, eredményhirdetés 17.30- kor a színpadon

9., Díjazás:

– a benevezett ételek függvényében hirdetünk győztest/győzteseket

– különdíjakat a tálalásért, öltözetért és a főzőhely kialakításáért adhatunk

– vándorserleg

10., Zsűri:

A sztárvendég

Részvételi díj nincs!

Jelentkezés és információ

E-mail cím

jelentkezes@radir.hu