Gasztronómia
„Mátrai betyár serpenyős” készítő verseny
2025. június 21 szombat 10.00-14.00 tálalás
VERSENY KIÍRÁS
1., A főzőverseny célja, hogy a 18. és 19. század különleges embereinek, a betyároknak különleges ételeit bemutassuk – a mi és a felhasznált irodalom elképzelése szerint. Ebben az évben a Mátrai Betyáros serpenyős fantázia névre hallgató – valami olyat, ami és ezzel együtt a mátrai betyárok, mint például a híres Vidróczki Marci kedvence is lehetett. Olyan serpenyős ételeket szeretnénk kóstoltatni, amelyek talán tényleg az ő korukban használt fűszerekkel, vagy a képzeletbeli szájuk ízlése szerint készültek és maradtak fenn napjainkban. Ha végkép nem megy serpenyőben akkor mentőötletként használható a bogrács is.
Ételeik nagyon finomak és laktatóak voltak, hiszen bujkálásuk során sosem tudták mikor is jutnak legközelebb élelemhez. Na, valami ilyesféle serpenyős ételt, hozzáillő köretet várunk Önöktől!
2., A versenyre csapatok jelentkezését várjuk, legkésőbb június 2. hétfő 12:00 óráig,
A maximális csapatszám: 10
3., A rendezvény helyszíne: Mátrafüred, Park
4. A szervezők a versenyhez a következőket biztosítják:
– tűzrakó hely: Gázégő használata kötelező!
– 1 sörpad garnitúra (2 pad és 1 asztal) (a készlet erejéig)
– vízvételi lehetőség
– hulladékgyűjtő zsákok
– igény szerint áram
– igény szerint sátor
Ezen kívül mindenkinek hoznia kell az étel elkészítéséhez szükséges alapanyagokat, fűszereket, főző-, tálaló- és egyéb eszközöket.
5., A versenyben a következő kategóriákban fogunk eredményt hirdetni:
Kitalált, vagy eredeti névvel ellátott „Vidróczkis” szabadtűzön elkészített serpenyős ételt zsűrizünk. Plusz pont a vadhús és a vadon termő, ehető növények felhasználása. Kérjük, hogy a kornak megfelelő fűszereket használjanak!
Az alapanyagokat a helyszínen kell előkészíteni, nem lehet előre darabolt, fagyasztott alapanyagokat használni, kivéve a húst, mely lehet előre darabolt, de nyers állapotúnak kell lennie.
6., A étel elkészítésekor az alapvető higiéniás előírásokat be kell tartani!
7., Technikai tudnivalók:
– regisztráció, bepakolás 12.00 óráig
– technikai értekezlet: 12.00 – a színpad mellett
– folyamatos kóstolási lehetőség biztosítása
8., Értékelési szempontok:
– csapat megjelenése, öltözete, egyedisége (korhű betyáros ruházat előny)
– íz harmónia, illat, zamat, szín, összbenyomás, tálalás
– értékelés folyamatos
– zsűrizés 14 órakor a helyszínen, és ott lesz az eredményhirdetés is!
9., Díjazás:
– a benevezett ételek függvényében hirdetünk győztest/győzteseket
– különdíjakat a tálalásért, öltözetért és a főzőhely kialakításáért adhatunk
– vándorserleg
10., Zsűri:
A sztárvendég, avagy az Irigy Hónaljmirigy 4 tagja!
Részvételi díj nincs!
Jelentkezés és információ
E-mail cím
jelentkezes@radir.hu