Gasztronómia

Kezdőlap » Gasztronómia

„Mátrai betyár serpenyős” készítő verseny

2025. június 21 szombat 10.00-14.00 tálalás

VERSENY KIÍRÁS

1., A főzőverseny célja, hogy a 18. és 19. század különleges embereinek, a betyároknak különleges ételeit bemutassuk – a mi és a felhasznált irodalom elképzelése szerint. Ebben az évben a Mátrai Betyáros serpenyős fantázia névre hallgató – valami olyat, ami és ezzel együtt a mátrai betyárok, mint például a híres Vidróczki Marci kedvence is lehetett. Olyan serpenyős ételeket szeretnénk kóstoltatni, amelyek talán tényleg az ő korukban használt fűszerekkel, vagy a képzeletbeli szájuk ízlése szerint készültek és maradtak fenn napjainkban. Ha végkép nem megy serpenyőben akkor mentőötletként használható a bogrács is.

Ételeik nagyon finomak és laktatóak voltak, hiszen bujkálásuk során sosem tudták mikor is jutnak legközelebb élelemhez. Na, valami ilyesféle serpenyős ételt, hozzáillő köretet várunk Önöktől!

2., A versenyre csapatok jelentkezését várjuk, legkésőbb június 2. hétfő 12:00 óráig,

A maximális csapatszám: 10

3., A rendezvény helyszíne: Mátrafüred, Park

4. A szervezők a versenyhez a következőket biztosítják:

– tűzrakó hely: Gázégő használata kötelező!

– 1 sörpad garnitúra (2 pad és 1 asztal) (a készlet erejéig)

– vízvételi lehetőség

– hulladékgyűjtő zsákok

– igény szerint áram

– igény szerint sátor

Ezen kívül mindenkinek hoznia kell az étel elkészítéséhez szükséges alapanyagokat, fűszereket, főző-, tálaló- és egyéb eszközöket.

5., A versenyben a következő kategóriákban fogunk eredményt hirdetni:

Kitalált, vagy eredeti névvel ellátott „Vidróczkis” szabadtűzön elkészített serpenyős ételt zsűrizünk. Plusz pont a vadhús és a vadon termő, ehető növények felhasználása. Kérjük, hogy a kornak megfelelő fűszereket használjanak!

Az alapanyagokat a helyszínen kell előkészíteni, nem lehet előre darabolt, fagyasztott alapanyagokat használni, kivéve a húst, mely lehet előre darabolt, de nyers állapotúnak kell lennie.

6., A étel elkészítésekor az alapvető higiéniás előírásokat be kell tartani!

7., Technikai tudnivalók:

– regisztráció, bepakolás 12.00 óráig

– technikai értekezlet: 12.00 – a színpad mellett

– folyamatos kóstolási lehetőség biztosítása

8., Értékelési szempontok:

– csapat megjelenése, öltözete, egyedisége (korhű betyáros ruházat előny)

– íz harmónia, illat, zamat, szín, összbenyomás, tálalás

– értékelés folyamatos

– zsűrizés 14 órakor a helyszínen, és ott lesz az  eredményhirdetés is!

9., Díjazás:

– a benevezett ételek függvényében hirdetünk győztest/győzteseket

– különdíjakat a tálalásért, öltözetért és a főzőhely kialakításáért adhatunk

– vándorserleg

10., Zsűri:

A sztárvendég, avagy az Irigy Hónaljmirigy  4 tagja!

Részvételi díj nincs!

Jelentkezés és információ

E-mail cím

jelentkezes@radir.hu